flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Начальницю відділу освіти адміністрації Станично-Луганського району ЛНР засуджено заочним вироком  до  позбавлення волі  за колабораційну діяльность

02 лютого 2024, 12:52

27 січня 2024 року Юр’ївським районним судом Дніпропетровської області розглянуто кримінальне провадження за обвинуваченням  громадянки К., 1969 року народження, мешканки  смт. Станиця Луганська Луганської області, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч.2 ст.110 КК України, ч.5 ст.111-1 КК України  (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора; умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення)  та ухвалено вирок.

За обставинами справи:

У березні 2022 року, громадянка України К., добровільно зайняла посаду – «начальника відділу освіти адміністрації Станично-Луганського району ЛНР» (мовою оригіналу – «начальника отдела образования администрации Станично-Луганского района ЛНР»), пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора – «адміністрації Станично-Луганського району ЛНР», що діє у Щастинському районі Луганської області.

Так, приблизно в середині вересня 2022 року, К., зайняла посаду голови «територіальної виборчої комісії смт Станиця Луганська» для проведення так званого «референдуму луганської народної республіки з питання входження до складу Російської Федерації на правах суб’єкта Російської Федерації» (далі за текстом «незаконний референдум»). 

У період часу з 23 по 27 вересня 2022 року К., прийняла участь, організувала та забезпечила проведення незаконного референдуму, тобто вказаними діями К. посягла на територіальну цілісність і недоторканність України, оскільки її дії спрямовані на зміну меж території та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України.

       За результатами розгляду справи:

       Обвинувачену К. визнано винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 110, та ч. 5 ст. 111-1  КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, пов`язаних з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій.

        Початок строку відбування основного покарання К. обраховувати з моменту приведення вироку до виконання, тобто з дня її фактичного затримання.

       Звертаємо увагу, що вирок не набрав законної сили та міститься в Єдиному реєстрі судових рішень за № 198/45/23.