flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду відновлено право бабусі на спілкування з онуком

14 липня 2021, 10:52

13 липня 2021 року  рішенням Юр’ївського районного суду Дніпропетровської області позовну заяву ОСОБА-1 до ОСОБА-2 про усунення перешкод у спілкуванні з онуком, встановлення графіку спілкування з дитиною - задоволено частково. Зобов’язано відповідача - ОСОБА-2  не чинити перешкоди позивачу – ОСОБА-1 у спілкуванні з онуком,  2014 року народження та  визначено способи участі бабусі у вихованні та спілкуванні з дитиною.

Рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду.

За чинним законодавством:

Згідно  ст. 257 СК України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

Підтримка відносин із бабусею та спілкування з нею є правом дитини та повинно забезпечуватись державними установами країни задля забезпечення НАЙКРАЩИХ   ІНТЕРЕСІВ   ДИТИНИ.

ЄСПЛ неодноразово вказував на те, що пріоритетним у вирішенні питань щодо дитини є ІНТЕРЕСИ ДИТИНИ, а дитина має право на спілкування з членами родини, бабусею, братами та сестрами і розірвання зв’язку  дитини з родиною є недопустимим порушенням її прав, а недобросовісні дії  батьків (або того з батьків з ким мешкає дитина) є неприпустимими.