flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діяльність Юр’ївського районного суду Дніпропетровської області"

07 лютого 2017, 11:30

Діяльність суду.

Судова влада України — нарівні з виконавчою та законодавчою гілкою влади є однією з гілок влади відповідно до ст. 6 Конституції України. Органи судової влади здійснюють свої повноваження у межах, встановлених Конституцією України та відповідно до Законів України.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Правосуддя – це діяльність органів судової влади в розв’язанні конфліктів у суспільстві, що мають правовий зміст. Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією України та Законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави. Специфіка діяльності судів полягає в тому, що застосування ними закону в розгляді конкретних справ здійснюється у певних процесуальних формах, визначених законодавчо, а саме: у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства.

Потрібно зазначити, що 17 липня 1997 року Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод (скорочено Європейська конвенція з прав людини (ЄКПЛ) і для нашої держави вона набула чинності 11 вересня того ж року. ЄКПЛ є частиною національного законодавства України відповідно до статті 9 Конституції України, як чинний міжнародний договір, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Ратифікувавши Конвенцію та протоколи до неї, держава перед усім зобов’язалася гарантувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права і свободи, визначені у конвенції та цих протоколах. Звернутися до Європейського суду з прав людини можна тоді, коли вичерпані всі засоби національного правового захисту прав людини. Скарга повинна подаватися мовою національного судочинства, до неї обов'язково додаються рішення всіх судових інстанцій. Термін розгляду справи — у середньому 3—5 років. 

Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та Конституційний Суд України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему судів, яка складається із загальних і спеціалізованих судів. Система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації. Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди. Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди.

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області як місцевий суд загальної юрисдикції є судом першої інстанції і діє на підставі Конституції України, Закону України від 01.04.2015 року № 2453-XVІІ «Про судоустрій і статус суддів» в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» та інших нормативно-правових актів, здійснює правосуддя в порядку, встановленому процесуальним законом, і розглядає цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.

Суд знаходиться за адресою: 51300, Дніпропетровська область, с.м.т. Юр’ївка, вул.Леніна-89, ел.адреса inbox@yr.dp.court.gov.ua.

До складу Юр’ївського районного суду входять голова суду, який його очолює, і троє суддів. В суді за рішенням зборів суддів запроваджена спеціалізація з розгляду конкретних категорій справ. Також діє спеціалізація із здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх. Крім того, з числа суддів Юр'ївського районного суду Дніпропетровської області зборами суддів обраний слідчий суддя.

Організаційне забезпечення роботи Юр'ївського районного суду Дніпропетровської області здійснює його апарат, який очолює керівник апарату.

Правовий статус працівників апарату суду визначається Законами України «Про судоустрій і статус суддів», «Про державну службу», іншими законами та нормативно-правовими актами.

В апараті суду утворена канцелярія, працівники якої щоденно, протягом робочого часу суду, забезпечує прийняття та реєстрацію документів, що подаються до суду.

Крім цього, для поліпшення умов доступу до правосуддя, в Юр’ївському районному суді працює система «Електронний суд». Запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

  1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою:mail.gov.ua.
  2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

А також запроваджено порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу та кримінального провадження текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення учаснику судового процесу потрібно:

Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заявку до суду, на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

При здійсненні правосуддя Юр’ївський районний суд Дніпропетровської області неухильно дотримується основних засад судочинства:

  1. Законність. При здійсненні судочинства суд вирішує справи на основі Конституції України, процесуальних кодексів, інших законодавчих актів України, міжнародних договорів, які є частиною національного законодавства.
  2. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом. Учасники судочинства мають рівний обсяг прав та обов’язків, які відображають їх процесуальне положення.
  3. Забезпечення доведеності вини. Реалізація цього принципу має об’єктивний і суб’єктивний аспекти. Об’єктивний аспект полягає в тому, що закон повинен містити такий перелік прав і так врегульовувати певні процедури, щоб суб’єкти доведення вини мали повну можливість реалізовувати свої повноваження, а обвинувальний вирок зостановлювався лише при доведеності винуватості підозрюваного у вчиненні злочину. Суб’єктивний аспект полягає в тому, що суддя, який є головуючим у судовому засіданні, своїми діями при розгляді конкретної справи має сприяти реалізації усіх повноважень суб’єктів доказування.
  4. Змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Характер розмежування процесуальних функцій та процедури реалізації змагальності у судочинстві визначається процесуальним законодавством.
  5. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором. Прокурор виконує цю функцію як представник держави через свої публічно-правові обов’язки.
  6. Забезпечення обвинуваченому права на захист. Право обвинуваченого (підсудного) утворює вся сукупність прав, що йому належать, і здійснення яких дає можливість оспорювати висунуте проти нього обвинувачення, доводити свою непричетність до злочину, невинуватість або меншу винуватість, захищати інші законні інтереси у справі. Право обвинуваченого (підсудного) на захист включає в себе і право мати захисника. Обвинувачений має право: знати, в чому його обвинувачують; давати показання з пред’явленого йому обвинувачення або відмовитися давати показання і відповідати на запитання; мати захисника і побачення з ним до першого допиту; подавати докази; заявляти клопотання; ознайомлюватися після закінчення досудового слідства або дізнання з усіма матеріалами справи; брати участь у судовому розгляді в суді першої інстанції; заявляти відводи; подавати скарги на дії і рішення особи, яка провадить дізнання, слідчого, прокурора, судді та суду, а за наявності відповідних підстав – на забезпечення безпеки.
  7. Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами. Має три аспекти: як обов’язок суду забезпечити гласність судочинства; як право сторін на гласний розгляд справи; як право бажаючих бути присутніми у відкритих судових засіданнях, поширювати та отримувати інформацію про діяльність суду.
  8. Забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом. Апеляційне та касаційне оскарження рішень суду - уставлені у сучасному судочинстві способи оскаржень рішень суду. Право на апеляційне та право на касаційне оскарження є елементами права на судовий захист. Ці права реалізуються у процедурах апеляційного та касаційного перегляду, які регламентуються процесуальним законодавством.
  9. Обов’язковість рішень суду. Судові рішення ухвалюються судом іменем України і є обов’язковими до виконання на всій території України.

Для кожної людини у правовій державі передусім важливо мати доступ до правосуддя і можливість вільно, швидко, безперешкодно реалізувати своє право на судовий захист. Кожен бажає, щоб система правосуддя постійно і надійно захищала його від протиправних посягань, зловживань влади, гарантувала б дійове поновлення порушених законних прав і свобод.

Наприкінці слід зазначити, що уявлення про суд як «казенний дім» - установу, яка здійснює державний примус, не відповідає дійсності, насправді суд – це установа, до якої люди звертаються за захистом своїх прав та законних інтересів. Кожен бажаючий може бути присутнім у відкритому судовому засіданні і самостійно зробити висновки про діяльність суду та справляння суддями судочинства.

Двері Юр’ївського районного суду Дніпропетровської області завжди відкриті для людей!